Катастрофи и обезщетения

Гледам по телевизията последния (засега) казус с убит човек при катастрофа и резултата от това. Съпругата на убития от пиян шофьор баща на три деца е приела от семейството на убиеца пари на ръка, главно защото е изпаднала в безизходица и отчаяние. После, под натиска на общественото мнение и осъждане, а вероятно и след съвет от адвокати, е върнала получените пари и сега на ход е съда. Както знаем, в съда тези престъпления минават за “непредпазливост” и като цяло присъдите по тях са около минимума, а често и условни. Разбира се, тези дела са манна небесна за едно стадо адвокати, които взимат огромни хонорари за да измъкнат обвиняемите от правосъдието – просто защото при предумишлено убийство с нож или пистолет присъдите малко или много са ясни, а автомобилното убийство все още “минава метър”. Никой човек не иска да лежи в затвора и казусът  се поставя по начин “убитият си е убит, убиеца е добър баща, съпруг, дава хляб на много хора, има отлично досие” и т.н., което в крайна сметка завършва с малка присъда и обезщетение, което често не се изплаща.

Необходимо е, да се приемат промени в ЗДвП, които правят шофирането с 50 км/ч в населено място, след употреба на алкохол и наркотици квалифициращо (утежняващо) деянието обстоятелство, и там не може да има понятие като “непредпаливост” и “небрежност”. Пускането под гаранция на подобни извършители трябва да става при суми, стократно по-високи от МРЗ за България. Превенцията към шофьорите също трябва да е на по-високо ниво, като застраховките да са обвързани със досието на на шофьора.

Най-важната промяна трябва да дойде в застраховката ГО – законодателно да бъдат задължени застрахователите да изплащат някаква минимално определена сума веднага след настъпването на вредата от ПТП, и размерът на сумата да е определен спрямо щетите – ранен човек в болница има нужда от огромни пари, веднага, които често близките му търсят от лихвари, заложни къщи и бързи кредити при невъзможни условия. Застрахователите отказват изплащане на обезщетения, преди да е свършило делото, което в български условия често се точи с години. Това трябва да бъде спряно – ако ГО е задължителна, за разлика от КАСКО-то, то и изплащането на поне някаква сума трябва да е задължително веднага след настъпването на ПТП, при което има ранени и жертви. Това вероятно би вдигнало и цената на ГО, което е приемливо, особено ако системата бонус-малус проработи реално и шофьори с рисков профил плащат многократно повече от примерни шофьори.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.